Bruk av presens som virkemiddel knytter utstillingsmediet
tettere til film og teater ved at man bygger opp en følelse av at hendelsene
utspiller seg foran deg her og nå. Samtidig kan virkemiddelet få enda en dimensjon i og med at
besøkeren faktisk beveger seg rundt. Man kan oppnå en følelse av at man ikke
bare betrakter hendelsene, men også er med på dem. Man kan koble
besøkerens fysiske, samtidige
opplevelser til en fortelling som fortelles i nåtid, og dermed inkludere
besøkeren i fortellingen.
På bymuseet i London- Museum of London - har de to audiovisuelle, omsluttende
installasjoner som minner mye om hverandre, bortsett fra at den ene forteller i presens og den andre i preteritum. Det gir to ganske forskjellige
opplevelser for besøkeren.
Pleasure Gardens
Den ene installasjonen er en rekonstruksjon av en fornøyelseshave fra 1700-tallet. Installasjonen består av et rom med én inngang. Veggene i rommet er dekket av store projeksjoner og montre med klær fra perioden.
I midten av rommet er det enkle scenografiske elementer som
skaper assosiasjoner til en hage. Projeksjonene viser film hvor skuespillere
spiller scener fra en forlystelseshage i London. Et tilhørende lydspor fyller rommet.
Menneskene på veggene er i samme størrelse som publikum og filmen som vises på
de ulike veggene skaper en 360 graders opplevelse av scenen som utspiller seg.
Museumsbesøkeren står midt i den historiske settingen.
War room
Den andre installasjonen handler om bombingen av London under 2. verdenskrig og er også et rom hvor film, lyd og gjenstander er kombinert for å skape en omsluttende opplevelse for publikum. Men i stedet for å gi besøkeren en følelse av å være med under bombingen, ser man i denne installasjonen tilbake på hendelsene. For selv om lydsporet gir deg lyden av bomber som faller, så er bildene som vises på veggen en kombinasjon av historiske bilder og filmopptak av mennesker som forteller om sine opplevelser under krigen. Vi som ser på deler ikke disse erfaringene, vi får dem fortalt. Det er historier om noe som skjedde i fortiden, noe vi ser tilbake på og minnes.
Det er tydelig er at museet har ønsket å formidle to forskjellige ting med de to installasjonene. I den første installasjonen er formålet å gi dagens mennesker en følelse av hvordan det var i forlystelseshagene. Publikums opplevelse av hagen og livet der er viktigere enn historiske fakta og opplevelsene til de mennesker som faktisk brukte forlystelseshagene på 1700-tallet. Det som formidles er et fenomen, mer enn konkrete hendelser, og det gjøres et forsøk på å skape gjenkjennelse for fortiden hos dagens mennesker. I den andre installasjonen derimot, er de konkrete, spesifikke historiene viktige. Det er ikke en installasjon som formidler en generell opplevelse av krig. Det er en installasjon som formidler spesifikke, personlige hendelser og opplevelser knyttet til bombingen av London. Vi som ikke har opplevd krigen (noe som gjelder de fleste av museumsgjestene) får fortalt hvordan det var av de som har opplevd den.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar